Vanaf de Vispoortenburg een blik op de Vispoortenplas met de toren van de RK Sint-Michaelskerk aan de Roggenstraat op de achtergrond. De toren werd afgebroken in 1965. Onder deze Zwolse toren stond de reliekschijn van Thomas a Kempis.

In 1963 werd de kerk gesloten. De gemeente wilde op deze plek een winkelcentrum bouwen. Er kwamen veel protesten tegen de sloop en men wilde op zijn minst de karakteristieke toren met het Thomas a Kempis-monument behouden, maar de gemeente gaf hier geen gehoor aan en de kerk werd uiteindelijk in 1965 gesloopt. Hierbij ging ook het monument van Thomas verloren.

Een nieuwe Sint-Michaëlkerk werd in 1964 geopend aan de Bisschop Willebrandlaan. De reliekschrijn van Thomas a Kempis werd overgebracht naar deze nieuwe kerk. Toen ook de nieuwe Michaëlkerk in 2005 haar deuren sloot, is de schrijn naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming (de Peperbus) gebracht.

Op de afbeelding zie je een brug met twee lantaarnpalen van de Zwolse firma ijzergieterij Wispelweij. Rechts achter de lantaarnpaal staat op het bord de tekst: depot der [broodfabriek] G. Burghart. Op de plaats van de huidige brug was sinds begin 17e eeuw een overspanning. In 1868 werd een ijzeren brug (draaibrug) gebouwd. Deze werd in mei 1940 verwoest en in 1951 hernieuwd (ophaalbrug). Het werd een behoorlijk brede brug die zou moeten aansluiten op een nog aan te leggen brede vierbaansweg, dwars door de oude binnenstad. De brugwachter was de heer H. Slendebroek die ook bootjes verhuurde. Het huis links op de hoek van Vispoortenplas en Buitenkant (31/32) werd afgebroken. In 1981 werd dit pand herbouwd om het stadsbeeld te herstellen. Op de andere hoek (rechts) staat Vispoortenplas 13.

Titel: Groet uit Zwolle 
Code: 2572 PBKR3993
Collectie: Historisch Centrum Overijssel

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!