Vanaf de Vispoortenburg een blik op de Vispoortenplas met de toren van de RK Sint-Michaelskerk aan de Roggenstraat op de achtergrond. De toren werd afgebroken in 1965. Onder deze Zwolse toren stond de reliekschijn van Thomas a Kempis.

In 1963 werd de kerk gesloten. De gemeente wilde op deze plek een winkelcentrum bouwen. Er kwamen veel protesten tegen de sloop en men wilde op zijn minst de karakteristieke toren met het Thomas a Kempis-monument behouden, maar de gemeente gaf hier geen gehoor aan en de kerk werd uiteindelijk in 1965 gesloopt. Hierbij ging ook het monument van Thomas verloren.

Een nieuwe Sint-Michaƫlkerk werd in 1964 geopend aan de Bisschop Willebrandlaan. De reliekschrijn van Thomas a Kempis werd overgebracht naar deze nieuwe kerk. Toen ook de nieuwe Michaƫlkerk in 2005 haar deuren sloot, is de schrijn naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming (de Peperbus) gebracht.

Op de afbeelding zie je een brug met twee lantaarnpalen van de Zwolse firma ijzergieterij Wispelweij. Rechts achter de lantaarnpaal staat op het bord de tekst: depot der [broodfabriek] G. Burghart. Op de plaats van de huidige brug was sinds begin 17e eeuw een overspanning. In 1868 werd een ijzeren brug (draaibrug) gebouwd. Deze werd in mei 1940 verwoest en in 1951 hernieuwd (ophaalbrug). Het werd een behoorlijk brede brug die zou moeten aansluiten op een nog aan te leggen brede vierbaansweg, dwars door de oude binnenstad. De brugwachter was de heer H. Slendebroek die ook bootjes verhuurde. Het huis links op de hoek van Vispoortenplas en Buitenkant (31/32) werd afgebroken. In 1981 werd dit pand herbouwd om het stadsbeeld te herstellen. Op de andere hoek (rechts) staat Vispoortenplas 13.

Titel: Groet uit Zwolle 
Code: 2572 PBKR3993
Collectie: Historisch Centrum Overijssel

Ga zelf op zoek naar Thomas!

Wij nemen jouw heel graag mee in je zoektocht aan de hand van een vlog en een gratis audiotour. Maar er worden de komende tijd ook veel activiteiten georganiseerd om Thomas te leren kennen.

Over Thomas

Lees meer over het leven van Thomas, de prachtige citaten die hij heeft bedacht en de opgraving van zijn beenderen. Wist je trouwens dat zijn schrijn eerst lag in de St. Michaelskerk?