In het rampjaar 1672 wordt Zwolle bezet door de bisschoppen van Münster en Keulen. Voor de bezetting moet de stad aanzienlijke bedragen opbrengen. Hiervoor wordt een groot deel van het stadszilver omgesmolten.

Wist je dat? Hierdoor hebben we van de oorspronkelijk honderdtien raadsherenbekers in Zwolle, nu nog maar acht topstukken over. Lees er meer over op de website van ANNO, museum in de maak. 

Veel Zwollenaren ontvluchten de stad. Alleen voor de katholieken vormt de bezetting een lichtpunt, want zij mogen hun geloof weer uitoefenen. In datzelfde jaar worden de botten van Thomas opgegraven bij begraafplaats Bergklooster op het terrein van de Agnietenberg. De beenderen van Thomas worden overgeplaatst naar een fraai versierde houtenkist, ook wel een reliekschrijn genoemd.

Wist je dat? Deze reliekschrijn met daarin de beenderen van Thomas is nu nog steeds te zien in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, wat beter bekendstaat als de Peperbus. -

[Afbeelding geïllustreerd door: Niek van Ooijen]

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!