Tijdens de lockdown was Murni Suwetja op zoek naar schoonheid en inspiratie, aan de andere zijde van de online maatschappij. Ze zocht naar een poëtische oplossing voor het probleem dat concerten in de coronatijd niet te plannen waren. Ze wilde een akoestische beleving aanbieden, door middel van het maken van een audio-opname met als middelpunt Thomas a Kempis.

‘Wie is Thomas?’ is de grote vraag die centraal staat in de zoektocht van Thomas. In een 8-delige videoserie gaat Zwollenaar Thomas op onderzoek uit naar het verhaal van Thomas a Kempis. Wie was deze man, wat was zijn impact en mogen we hem met recht de grootste influencer uit Zwolle noemen?

Vanaf vrijdag 27 augustus 2021 is de audiotour 'Wie is Thomas' beschikbaar! Zet je koptelefoon op en trek je schoenen aan, want het is tijd om wandelend meer te weten te komen over Thomas a Kempis. 

Zwolle is een prachtige muurschildering van Thomas a Kempis rijker! Streetartist Donovan Spaanstra maakte eerder al een grafittiportret onder de IJsselbrug. 

Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis. De Gedenksteen van Thomas a Kempis valt direct op bij aankomst op de oude begraafplaats, maar wie was Thomas a Kempis?

In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in een kleurig beschilderde 17de eeuwse kist, versierd met houtsnijwerk, wordt het gebeente bewaard van Thomas a Kempis.

Tom Waterreus (Zwolle, 1943-2021) heeft een beeld gemaakt van Thomas a Kempis waarin hij een zittende houding heeft.

In 1384 werd het Arme Fraterhuis door Geert Groote voor de Broeders van het Gemene Leven aangekocht als convent. Op deze plek kregen leerlingen van de Latijnse School onderdak en scholing over de Moderne Devotie.

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de Moderne Devotie.

Op de website van Stichting Thomas a Kempis is veel achterliggende informatie te vinden over Thomas a Kempis. 

Windesheim is een klein dorp in de buurt van Zwolle met een lange en rijke historie. Op deze plek is de kloosterorde die uit de Moderne Devotie is voortgekomene ooit begonnen, een spirituele beweging die ontstond onder leiding van Geert Groote en die tot doel had de kerk te zuiveren van verschillende uitwassen en wantoestanden.

Thomas a Kempis is gevlucht van Zwolle naar Hasselt. Daar kwam hij terecht in het Mariaklooster. Je kunt nu het Bedevaartspad lopen van Hanzestad Hasselt. 

In het voetspoor van de Moderne Devotie. Een 100 km lange voetocht door het fraaie, afwisselende en rustige Sallandse land, de bakermat van de Moderne Devotie.

Bij het Meditatiehof hebben wij een kloostergang van de openlucht kathedraal nagebootst. Kun jij je dat inbeelden in deze laan van bomen? In zulke kloostergangen hebben monniken gewandeld en gebeden, ook Thomas a Kempis op het Klooster Sint-Agnietenberg

Thomas heette oorspronkelijk Thomas Herme Thomas van Kempen of Thomas Hemerken of Haemerken, wat "hamertje" betekent. Thomas werd geboren in de Duitse stad Kempen, nabij Krefeld en op ongeveer 20 kilometer van Venlo.

In de abdij Sint-Pieter in Solesmes in Frankrijk ligt de kaak van Thomas a Kempis. 

Subcategorieën

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!