Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis. De Gedenksteen van Thomas a Kempis valt direct op bij aankomst op de oude begraafplaats, maar wie was Thomas a Kempis?

Bergklooster fotocredits Bergklooster

Sint Agnietenberg, Bergkloosterweg in Zwolle | Fotocredits: Begraafplaats Bergklooster

De in 1379 of 1380 geboren Thomas van Hemerken, geboren in Kempen 25 km ten oosten van Venlo, arriveerde in 1399 op de Agnietenberg waar zijn oudere broer Johannes als eerste prior was aangesteld. Pas in 1406 doet Thomas zijn eeuwige gelofte. Tijdens zijn werkzame leven kopieert hij de bijbel en schrijft vele geschriften waarvan 'De navolging van Christus' het meest bekend is. Het boekje gaat al eeuwen de wereld over in steeds nieuwe vertalingen.

In 1471 overlijdt hij en wordt begraven tegen de zuidmuur van het koorgedeelte van de kapel. In 1672 wordt het gebeente van Thomas onder leiding van pastoor Waaijer opgegraven. Hij treft zijn restanten na drie weken zoeken aan op drie meter diepte in een met leem bestreken kist. Het gebeente is in een fraai gesneden schrijn bijgezet en bevind zich nu in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (Peperbus) in het stadcentrum van Zwolle.

Korte documentaire: In de voetsporen van Thomas a Kempis (2014)

Bron: documentaire over begraafplaats Bergklooster, gemaakt door Veasonic audiovisuele producties (Michiel Boogerman en Maarten Boogerman).

Kroniek
In de kroniek van Sint Agnietenberg beschrijft Thomas a Kempis de geschiedenis van het klooster van 1386 tot aan zijn overlijden in 1471. Het boek werd daarna voortgezet tot 1477 door een onbekende broeder. In de Kroniek wordt vooral het leven en het sterven van de verschillende bewoners beschreven. Zij worden als voorbeeld gesteld voor hen die zullen volgen. De beschrijving van de begravingen van verschillende kloosterbewoners en buurtbewoners, naar status en functie laat de kroniek lezen als een eerste grafregister van Bergklooster. De priester worden in het kloostergebouw begraven in de verschillende pandgangen waar dagelijks doorheen gelopen werd op weg naar de werkruimtes, eetzaal of kapel. De leken en buurtbewoners legde men te ruste op de buiten begraafplaatsen.

- Wist je dat in 1998, zeshonderd jaar na de stichting van het klooster, de in Latijn geschreven kroniek vertaald is en uitgeven? Het vertaalde boek is te vinden onder de naam: ‘Een klooster ontsloten’. -

Op zoek naar wie Thomas was bij het Bergklooster? Bezoek dan www.bergklooster.nl

NL ZlHCO 1679 1072 0001 thomas agnietenberg collectie HCO site

Omschrijving: Thomas à Kempis in de nabijheid van zijn klooster op den Sint Agnietenberg. Naar een schilderij. 
Titel: Prentbrief
Code: 072 PBKR3747
Uitgever: La Rivière en Voorhoeve; La Rivière en Voorhoeve | Zwolle, 25 juli 1905
Collectie: Historisch Centrum Overijssel

NL ZlHCO 1680 612 0001 collectie HCO prentbrief Thomas site

Omschrijving: Portret van Thomas a Kempis (1380-1471) op de Nemelerberg (later Agnietenberg), hele figuur, zittende in kloosterkleding op een bankje onder bomen, in de linkerhand een boek, in de rechterhand een pen. Op de achtergrond het profiel van een stad (Zwolle). Titel in potlood genoteerd; naar Josef Israëls (1824-1911); linksonder J. Israëls pinx. en rechtsonder: J. H. Rennefeld sculps
Code: 612 -TP000725
Collectie: Historisch Centrum Overijssel

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!