In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in een kleurig beschilderde 17de eeuwse kist, versierd met houtsnijwerk, wordt het gebeente bewaard van Thomas a Kempis.

NL ZlHCO 0264 11 3 TP000866 hco collectie 6 web

Thomas a Kempis in de nabijheid van het klooster Agnietenberg bij Zwolle Prent door Dirk Sluyter, circa 1815.
Fotocredits: NL-ZlHCO_0264_11-3_TP000866 | Collectie Historisch Centrum Overijssel

Thomas werd na zijn dood begraven op de begraafplaats van de Agnietenkerk. In 1672 werd zijn beenderen opgegraven en zijn geraamte verkeerde nog in goede staat. De beenderen werden vervolgens in 1674 in linnen vervoerd naar de Sint Josephkapel in Zwolle. Sindsdien ligt het gebeente in de huidige reliekkist. In 1809 werden de relieken verhuisd naar de Zwolse Michaëlkerk. Na de sloop van de kerk werden in 1965 de beenderen van Thomas overgebracht naar de Grote Kerk.

Om uiteindelijk in 2014 te worden overplaatst naar voorlopig zijn laatste rustplaats in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, ook wel bekend als de Peperbus. Hier wordt het gebeente van Thomas a Kempis bewaard in een kleurig beschilderde 17de-eeuwse kist.

- Wist je dat hier ook het schilderij van Thomas in het landschap van het Bergklooster is te zien? –

Wil je de reliekkist bezichtigen waarin het gebeente van Thomas wordt bewaard? Bezoek dan www.peperbus-zwolle.nl.

Bron: Mijn Stad Mijn Dorp

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!