Windesheim is een klein dorp in de buurt van Zwolle met een lange en rijke historie. Op deze plek is de kloosterorde die uit de Moderne Devotie is voortgekomene ooit begonnen, een spirituele beweging die ontstond onder leiding van Geert Groote en die tot doel had de kerk te zuiveren van verschillende uitwassen en wantoestanden.

NL ZlHCO 0264 5 6 TP000801 A. Schoenmaker web

Fotocredits: NL-ZlHCO_0264_5-6_TP000801 A. Schoenmaker | Collectie Historisch Centrum Overijssel

Zij wilde met deze beweging terugkeren tot de zuivere oorsprong van het christelijke geloof. De volgelingen van Geerte Groote, genaamd de broeders des Gemenen Levens, stichten daarom het klooster Windesheim in de 14e eeuw. Dit klooster kreeg een enorme invloed door heel Europa. Het werd het centrum van de Moderne Devotie waarbij zich meer dan honderd kloosters aansloten.

Nu is niet veel meer over van dit oorspronkelijke klooster, hoewel de Windesheimer Congregatie nog altijd bestaat. Bij de protestante reformatie en de opstand tegen de Spaanse koning is het klooster van Windesheim gesloten en later verwoest. Van het kloostercomplex zijn alleen nog enkele kelders en de bierbrouwerij bewaard gebleven. In 1634 is deze brouwerij tijdens de Tachtigjarige Oorlog als Hervormde kerk in gebruik genomen. Tegenwoordig wordt dit bijzonder hoge gebouw gebruikt als Protestantse Kerk: de Hervormde Gemeente Windesheim.

-Wist je dat de hogeschool van Zwolle naar deze plek is vernoemd? Hogeschool Windesheim is een Christelijke instelling voor hoger beroepsonderwijs. -

Op zoek naar wie Thomas was bij het voormalige klooster Windesheim? Bezoek dan www.hervormdwindesheim.nl

Lees meer over de tentoonstelling in het klooster van Windesheim.  

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!