In 1384 werd het Arme Fraterhuis door Geert Groote voor de Broeders van het Gemene Leven aangekocht als convent. Op deze plek kregen leerlingen van de Latijnse School onderdak en scholing over de Moderne Devotie.

Ook hielden ze zich hier veelvuldig bezig met het kopiëren van boeken. Iets was Thomas a Kempis ook veel in zijn leven deed. De gebouwen van het Arme Fratershuis zijn in de jaren 70 voor de bouw van het nieuwe stadhuis grotendeels gesloopt. Het Langhuis aan de Goudsteeg 8 (zei foto) zou ook ooit onderdeel van het convent zijn geweest. Het meest zuidelijk gedeelte, grenzend aan het hofje van de Emmanuelshuizen en het Hof van Suthem, is het oudste en is waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1400. Het noordelijke deel dateert uit de 16de eeuw.

Negen jaar later, in 1393, werd ook het Rijke Fraterhuis aangekocht om de grote stroom met leerlingen aan te kunnen. Met twee plekken begon het broederschap van de Moderne Devotie de gebouwen in te delen op de betalende en de niet-betalende scholieren. Vandaar ook de namen Arme- en Rijke Fraterhuis.

Het gebouw waar de broeders verbleven werd in 1395 naar het Agnietenklooster verplaatst. De niet betalende leerlingen bleven in de Domus Pauperum, het huis der armen. Het Arme Fratershuis werd in 1514 uitgebreid met een nieuw gebouw en in 1516 met een Domus Clericorum. In 1615 werd het armenhuis gesloten op last van bisschop Gijsbertus Maas en het is met de bouw van het nieuwe stadhuis gesloopt.

-Wist je dat in de Praubstraat 17 nog een restant van het domus Clericorum aanwezig is? In dit klerkenhuis, het huis van de Broeders des Gemenen Levens, konden wel 200 leerlingen wonen. –

Arme Fratershuis, tussen de Praubstraat en de Goudsteeg in Zwolle
Rijke Fratershuis, Blijmarkt 25 in Zwolle

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!