In de abdij Sint-Pieter in Solesmes in Frankrijk ligt de kaak van Thomas a Kempis. 

Toen Zwolle vanaf het Rampjaar 1672 bezet werd door troepen van de bisschoppen van Keulen en Munster moesten de gereformeerden een stap opzij doen en kregen de Rooms-katholieken het enige jaren voor het zeggen. In die tijd werd het graf van Thomas op de Agnietenberg geopend.

De opgegraven beenderen werden in een doek gewikkeld en in een plechtige processie naar Zwolle overgebracht. Hoewel hij niet heilig is verklaard door de kerk, kwamen in de loop van de tijd veel aanvragen binnen om een stukje van het geraamte te mogen hebben. Zo is de kaak in 1847 aan een geleerde monnik uit Frankrijk afgestaan. Sindsdien was de kaak spoorloos. Enige jaren geleden bleek dat de kaak, met drie tanden erin, nog altijd in een Frans klooster wordt bewaard.

Wil je dit verhaal verder uitzoeken? Bezoek dan www.solesmes.com.

Over de foto: streetart onder de a28 maker Slizerone.

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!