Tijdens de lockdown was Murni Suwetja op zoek naar schoonheid en inspiratie, aan de andere zijde van de online maatschappij. Ze zocht naar een poëtische oplossing voor het probleem dat concerten in de coronatijd niet te plannen waren. Ze wilde een akoestische beleving aanbieden, door middel van het maken van een audio-opname met als middelpunt Thomas a Kempis.

murni

Thomas a Kempis was een aanhanger van de Moderne Devotie, een mystieke beweging die het belang van een geestelijk leven beklemtoonde en kritisch stond tegenover de kerk van die tijd. Murni vind het erg bijzonder dat hij de ‘gewone man’ wilde letteren en mondig maken door het aanbieden van scholing. Zij leerden en reflecteerden samen als zusters en broeders van het Gemene Leven. Zijn boek ‘De navolging van Christus’ werd  in West-Europa het best gelezen boek ná de bijbel!

Magna res est amor
Zijn teksten hebben de componist Hendrik Andriessen (1892-1981) geïnspireerd tot een aantal liederen voor sopraan. Op de audio-opname worden deze liederen gecombineerd met hedendaagse werken - enkele daarvan speciaal voor deze productie gerealiseerd - die aansluiten bij de belevingswereld van Thomas a Kempis. Mystieke klanken, maar vol betekenis, vol van nieuwe innigheid waar naar Thomas streefde. Vier hoofdthema’s worden behandeld: vertrouwen, eeuwigheid, dankbaarheid en, het belangrijkste, liefde. Magna res est amor - liefde is groots - is niet alleen de titel van een van de liederen, maar ook het motto van deze productie. 

Naast Andriessen hoort u Arvo Pärt, Gustav Mahler en Indiase improvisaties. De overgang van het ene thema naar het andere wordt gemaakt door (nieuw geschreven) gedichten, en teksten van Thomas a Kempis zelf, die gereciteerd worden. Magna res est amor is een schitterend amalgaam van middeleeuwse inspiratie en hedendaagse, zeer welluidende muziek. Klanken om bij weg te dromen, maar meer nog: stof tot nadenken en contemplatie.

Luister nu naar de podcast. 

 

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!