Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de Moderne Devotie.

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de Moderne Devotie.
Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig, oprecht leven. In het museum Geert Groote Huis in Deventer, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, vertellen we zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Het museum is ingedeeld in de volgende drie thema´s:

Afkeer:
Dit thema is zichtbaar in het café, waar in de vorm van een kroonluchter afbeeldingen worden getoond die de zeven deugden en ondeugden uitbeelden, zoals hebzucht, gierigheid, etc.

Ommekeer:
In de achterzaal wordt het leven van Geert Groote verteld. Hoe hij na een vrij losbandige jeugd en na een periode van ziekte tot inkeer komt. Hij besluit zijn leven om te gooien en zich te wijden aan een vroom leven. Geert Groote gaat zich inzetten voor de armen. In de achterzaal van deze ruimte laten we dit zien aan de hand van zes kabinetten met elk een eigen thema. Bij elk thema wordt een link gelegd met de actualiteit.

Inkeer:
In de kelder spreken we de bezoekers aan op hun emoties. Er is een lichtprojectie, die op de vloer zichtbaar is, en je hoort achtergrondgeluiden. Verder staan er drie bezinningscellen met elk een beeldscherm en een zitje voor één persoon. Hier kun je kijken naar een aantal filmpjes die vertraagd worden afgespeeld.

Ga naar de website van het Geert Groote Huis. 

Ga zelf op zoek naar Thomas
en ontdek zijn verhaal!

 

Over Thomas

Thomas a Kempis schreef het boek ‘De navolging van Christus’. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen!